Takaisin Pääsivulle

T E R V E T U L O A !

Tervetuloa #Wanhat sivuille! Olet kenties katsonut näitä sivuja läpi ihmetellen mitä ihmisryhmää nämä oikein palvelevat ja mitkä ne semmoiset #Wanhat ja IRC ovat. Sinussa on ehkä herännyt halu tutkia lähemmin tätä ilmiötä, tutustua wanhoihin ja tulla jopa osaksi sitä. Mikäli olet 22 vuotias tai yli, ja omaat sympaattisen persoonan, tervetuloa liittymään mukaamme keskusteluun! Ohessa mikä, miksi ja miten.


I R C : M I K Ä_ S E_ O N ?

IRC on lyhenne käsitteelle Internet Relay Chat. Sen loi Jarkko Oikarinen vuonna 1988, ja siitä lähtien se on levinnyt ympäri maailmaa ja on kovassa käytössä yli 60 maassa. Se on kuten Usenet (newssit) - eli sillä ei ole mitään määrättyä sijaintia, (kuten Kiss FM Chat Villagesssa on Kiss FM:n serverillä), vaan se koostuu sadoista IRC servereistä, jotka ovat liitetty toisiinsa. Se ei ole kenenkään omistuksessa eikä maksa mitään. Siellä keskustelee kymmenet tuhannet ihmiset ympäri maailmaa erilaisissa "kanavissa". Teksti päivittyy välittömästi ruudulle ja sitä voi halutessa tallentaa kovalevylle. Kun tekstiä tulee lisää, ja jos se menee vahingossa "ohi", aikaisempaa tekstiä voi vierittää takaisin näkyviin. Käyttäjiä, kanavia ja käynnissä olevia keskusteluja voi olla rajoittamaton määrä.


I R C : K A N A V A T

Kanavia on tuhansia - kaikissa on eri aihepiiri. On kanavia jotka ovat kuin sinkku baareja (esim #ircbar), kanavia jossa puhutaan tietotekniikan eri aloista (esim #unix), monilla isoilla kaupungeilla on omat kanavat (esim #helsinki), ja melkein kaikilla mailla omat (esim #finland). On myos "tuhmia" kanavia jotka ovat seksi taikka warez aiheisia. Kuka tahansa voi perustaa kanavan. Esim sinä voisit perustaa sellaisen nimeltä #Minun_kanava ja kutsua ystäväsi sinne juttelemaan. Erinäisillä käskyillä pystyy määrittelemään miten kanavat toimii, ja ketkä niihin pääsee. Voit esimerkiksi luoda salaisen kanavan jonne kutsut vain ne joita sinne haluat, tai sitten avoimen kanavan jonne ihmiset löytää listaamalla kanavanimet. Se joka luo kanavan ekaa kertaa saa automaattisesti operaattori oikeudet, ja pystyy täysin määräämään miten hänen kanavansa toimii. Hän voi tarvittaessa "opata" muita tyyppejä jotka ovat hänen mielestään luotettavia, ja taas potkia pois häiriköt. Silloin kun viimeinen ihminen lähtee joltain tietystä kanavasta, se lakkaa olemasta. Keskustelu ei rajoitu julkisiin kanaviin, vaan siellä voi myös lähettää yksityisiä viestejä.


I R C : N I C K N A M E

IRCissä liikutaan nicknamella oman nimen sijasta, yksinkertaisesti siksi että moni ihminen jakaa samaa etunimeä. Kahta saman nikkistä ei voi olla yhtä aikaa. Sellaiset nikit kuin Sari ja Jari ovat erittäin huonoja. Arvaa onko IRCissä miljoona Saria ja Jaria? Ja vaikka kyseinen nikki olisi vapaana - et koskaan tule saamaan kunnollista identiteettiä sillä sinua tullaan aina sekoittamaan johonkun toiseen. Monet lisäävät jonkun kirjaimen tai merkin nikkinsä perään esim SariK tai Jari^, mutta minusta tää ei paljoakaan auta asiaa. Useimmat yksittäiset sanatkin ovat varattu nikkeinä, kuten esim Nalle taikka Despair. Hyvä nikki on sellainen joka ei ole taatusti kellään muulla. Se on ikävä aloittaa irkkamisen tietyllä nikillä, ja huomata joutuvansa taistelemaan nikin käyttöoikeudesta muiden kanssa. Jokin nimi tai sanayhdistelmä on turvallinen vaihtoehto. Minun on KatsPurr ja en ole kahden vuoden irkkaamisen aikana kohdannut kertaakaan toista KatsPurria.

Se että keskustelee IRCissa sanotaan "irkkaamiseksi". Minä olen irkannut parisen vuotta nyt. Olen sieltä saanut valtavasti ystäviä, kohdannut nykyisen mieheni, ja luonut useita palkitsevia työsuhteita. Käyn päivittäin IRCissä, ja voisi ehkä sanoa että olen IRC addikti. Minäkin olen perustanut kanavan. Se on nimeltään #Wanhat.


# W A N H A T : M I K Ä_ S E_ O N ?

#Wanhat on yksi tuhansista IRCissä olevista kanavista. Ircnetissä #Wanhat on myös yksi menestyneimpiä kanavoita, sijoittuen kevyesti top 50:n joukkoon. Syy miksi perustin wanhat oli koska IRCistä puuttui yksi kanava. Sellainen joka on tarkoitettu mukaville aikuisille suomalaisille ympäri maailmaa. Kaikki suomalaiset kanavat oli sellaisia jossa oli kaiken ikäisiä, ja jos aikuiset yrittivät jutella aikuisia koskevista jutuista (avioliitto, ero, raskaus, lapset, työ jne jne) niin teinit alkoivat vähätellä/nauraa/kyllästyä/pilkata puhujaa. Koska suurin osa irkkaajista ovat melko nuoria (koska nuoriso on ajan tasalla) niin näin kävi hyvin usein, ja lopulta aikuiset eivät uskaltaneet puhua mitään muuta kuin small talkkia. Tarvittiin selvästi paikka johon kerätä kaikki aikuiset joilla oli halu puhua syvällisemmistäkin asioista. Joten perustin #Wanhat yhdessa yhden Riston kanssa. Riston nickname on RKO ja hän on suomalainen mies joka tapasi IRCissä amerkkalaisen naisen ja joka muutti toissavuonna USA:an mennääkseen hänen kanssaan naimisiin. He asuvat Californiassa onnellisesti.


# W A N H A T : M I S S Ä_ O L E M M E ?

Vaikka enemmistö Wanhoista ovat suomessa asuvia, meillä on toki muuallakin päin maailmaa olevia wanhoja joita löytyy pohjoisamerikasta ja pohjoiseuroopasta. Olen erittäin iloinen siita etta nämä ulkomailla asuvat suomalaiset ovat loytäneet meidän kanavaa, sillä tiedän kanadalaisena suomessa milta tuntuu olla erossa kotimaastaan, ja miten kivalta tuntuu päästä juttelemaan ihmisten kanssa jotka ovat kotimaastani. Äitini on suomalainen ja muistan miltä hänestäkin tuntui kun asuimme Kanadassa, kuinka tarkeälta se yhteydenpito muiden suomalaisten kanssa oli. Sen lisäksi että haluan kerätä kaikki Suomessa asuvat aikuiset Wanhoille, haluan myos kerätä kaikki ulkomaalla olevat tänne myos. Ties vaikka Wanhoilla kohtaisivat muita suomalaisia samasta kaupungista!


# W A N H A T : T U T U S T U_ M E I H I N !

#Wanhat kanavan WWW sivuilta voit tutustua meihin monella eri tavalla. Pääsivun keskellä oleva nikkilistasta voit katsoa wanhojen omia sivuja joissa on heidän WWW ja E-Mail osoite, sekä valokuva. Saadakseen oman wanhat sivun, ei vaadita muuta kuin että tuntee olevansa wanhat vakioasukki. Jos haluat oman sivun, meilaa Rz:lle kertoen WWW ja E-Mail osoitteesi, sekä liittäen mukaan valokuvan (ellei sellainen ole jo kotisivulla). Sivuilta löytyy kartta josta näkee mistä päin maailmaa wanhat ovat. Ikälopusta voit katsoa minkä ikäistä porukkaa käy wanhoilla. Vakituisia kävijöitä on itse asiassa paljon enemmän kuin mitä sivuilta löytyy, sillä henkilöiden omat sivut, ja mainitseminen erinäisissä statistiikoissa näissä sivuissa on täysin vapaaehtoista. Vakituisia kävijöita on 100 - 150 jotka käyvät kanavalla eri aikoina (samaan aikaan on 50 - 80 ihmistä eli pulina on kova! :-), tarkkaa lukua en tieda, mutta kanava on menestynyt erinomaisesti! Tarkista monennellako sijalla (Rz: eikä tämäkään.. saa mailata jos löytyy jostain) #Wanhat kanava on kävijämäärässä. Väki on oikein mukavaa, ja keskustelut mielenkiintoiset. Jos sinua kiinnostaa, tässä ohjeet miten pitää menetellä.


I R C . . .
# W A N H A T . . .
N I I N_ M I T E N_ S I N N E
O I K E I N_ P Ä Ä S E E ?


S I V U J E N _ S I S Ä L T Ö

OHJEET
Nämä ohjesivut joita luet parhaillaan! :-)

PERIAATTEET
Kanavan filosofia ja säännöt

HISTORIA
Miksi, milloin ja miten #Wanhat syntyi ja sen kehitys vuosien varrella

PULINA
#Wanhojen oma ilmoitustaulu (bulletin board). Tänne voi kirjoittaa juttuja kaikkien luettavaksi, ja kommentoida muiden juttuja.

POSTITUSLISTA
#Wanhat kirjoittelee kanavalaisille tapahtumista sun muista kanavan omilla postituslistoilla

KARTTA
Kartoista voi klikata kaupunkeja ja nähdä missä päin wanhat asuvat

BILEET
Valokuvia ja kertomuksia #Wanhat bileistä

EXCU
Kertomuksia ja kuvia #Wanhojen retkistä ja excursioista

CHAT
Jos sinulla on uusin versio Netscape Navigatorista/Communicator, voit irkata #Wanhat kanavalla suoraan tästä sivusta. Kätevää jos haluaa kokeilla irkkailun ennen IRC ohjelmien imurointia ja installointia

TOSIWANHA
KatsPurr käsittelee wanhojen kuvia tosiwanhaan kuntoon. Kuvat ovat tehty pelkällä silmällä ja Photoshopilla.

IKÄLOPPU
Wanhojen ikä pylväsdiagrammi jossa näkee iät lajiteltuna 22-29, 30-39, 40-49, 50-59, 60-69 & 70-79 ikäryhmiin.

SYNTTÄRIT
Wanhojen synttäri päivämäärät

GALLERIA
Täällä ovat wanhojen runoja, maalauksia, valokuvia ja muita kivoja taiteellsia saavutuksia

VALOKUVIA
Jos et jaksa metsästää pelkät kuvat Bileet ja Excu sivuista, niin täältä löydät kaikki kuvat suoraan

LINKIT
Wanhojen parhaat linkit, sekä bannereita

RESEPTIT
Wanhojen parhaat respetit aikuiseen makuun

VITSIT
Wanhojen parhaat vitsit, jotkut erittäin aikuiseen makuun

Takaisin Pääsivulle

Kaikki tälläiset sivujen ylälaidassa olevat otsikko nappulat toimivat "Back" painikkeina. Eli niistä klikatessa pääset takaisin edelliseen sivuun. Henkilöiden omilla sivuilla olevat muotokuvat toimivat samalla lailla.